Zanimljivosti
0

Najmanja azijska žaba pronađena na otoku Borneo

Sarajevo-x.com
Najmanja azijska žaba veličine kikirikija je otkrivena u nacionalnom parku u malezijskoj državi Sarawak na otoku Borneo.

Herpetolog Indraneil Das je zajedno sa svojim kolegom Alexanderom Haasom sa Univerziteta u Hamburgu otkrio narandžastocrvenu žabu tokom povratka iz Nacionalnog parka Kubah 2004. godine. Ovo otkriće je konačno objavljeno.

"Iznenada smo začuli oglašavanje žabe čiji zvuk nije pripadao nijednoj nama poznatoj vrsti u ovom području. U prvi mah je nismo mogli vidjeti, ali smo je kasnije pronašli i uhvatili u čistu bijelu pelenu mog sina kako bi vidjeli kako izgleda. Bila je jako mala", izjavio je Das za AFP.

Žaba kao punoglavac ima dužinu od samo tri milimetra. Odrasla žaba je duga od devet do jedanaest milimetara. Pripada porodici žaba Microhylid, vrsti čija dužina ne prelazi 15 milimetara.

Das tvrdi da je ova žaba najmanja u Aziji, Africi i Evropi. On će sljedećeg mjeseca povesti istraživački tim u džungle Indonezije i Malezije kako bi tražili navodno izumrlu vrstu žaba koja je posljednji put viđena 1922. godine. Ovo će biti dio projekta ponovnog otkrivanja 100 vrsta "izgubljenih" vodozemaca.