Zanimljivosti
0

"Najljepša hrvačica" osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj

Sarajevo-x.com
Sofia Mattsson (L) i Oleksandra Kohut; Foto: Reuters
Sofia Mattsson (L) i Oleksandra Kohut; Foto: Reuters
Švedska hrvačica Sofia Mattsson se žestoko borila za osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u hrvanju koje se trenutno održava u Bugarskoj. Sofia nije osvojila samo bronzanu medalju od organizatora takmičenja već i titulu Miss Evrope.

Mattsson, koja je već bila juniorska svjetska prvakinja u hrvanju u grčko-rimskom stilu, bila je oduševljena sa svojim trećem mjestom u kategoriji do 48 kilograma, u svom prvom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

"Ovo je najveća stvar koja mi se dogodila u karijeri do sad", izjavila je ona za novine Aftonbladet.

Ipak, ova 17-godišnjakinja sa sjevera Švedske je odbila da primi jednu dugu nagradu. Naime, organizatori su joj dodijelili titulu Miss Evrope, priznanje koje se daje za najljepšu hrvačicu na Evropskom prvenstvu.

"Ovo nije dio sporta. Mi smo ovdje da se borimo i pobjeđujemo u hrvanju. Postoje i osobe koje se takmiče u tim stvarima, ali mi to ne radimo ovdje", izjavila je Mattsson.

Kapiten tima Patrik Jansson je bio bijesan zbog dodjeljivanja "neželjene nagrade". "To je gomila smeća! Postoje nekakvi stari osobenjaci koji odlučuju ko je najljepši. To je strašno", izjavio je Jansson.

Prema Janssonu, takmičenja u ljepoti su uobičajena na hrvačkim događajima u Istočnoj Evropi. "U Poljskoj prošle godine, jedna naša djevojka je proglašena za Miss Warsaw Open, i mi smo im odmah rekli da zaborave na to", dodao je on.