Zanimljivosti
0

Najezda afričkih puževa na jugu Floride

FENA
Južni dio Floride bori se protiv najezde jedne od najinvazivnijih vrsta na svijetu - ogromnog afričkog puža koji može dosegnuti veličinu štakora i uništava fasade i bilje.

Više od hiljadu puževa svake se sedmice uhvati na području okruga Miami-Dade, a od septembra 2011. godine kada su prvi puta otkriveni ukupno je prikupljeno njih 117.000.

Stručnjaci kažu kako je za očekivati da će njihov broj rapidno rasti zbog toga što izlaze iz razdoblja hibernacije na početku kišne sezone na Floridi.

"Puževi napadaju najmanje 500 poznatih vrsta biljaka odnosno gotovo sve što im se nađe na putu i zeleno je", kažu stručnjaci.

U nekim karipskim državama poput Barbadosa kućice tih stvorova izazivaju gumi-defekte i pretvaraju se u leteće projektile pod noževima kosilica, a zidove i pločnike prekrivaju skliskim izlučevinama.

Puž prosječno godišnje proizvede 1.200 jajašca i omražen je zbog ljubavi prema fasadi koju proždire kako bi namirio potrebe za kalcijem.

Posljednji slučaj invazije tih puževa zabilježen je 1966. kada je dječak s ljetovanja na Havajima donio tri primjerka koji su se razmnožili i država je potrošila gotovo milion dolara tokom deset godina kako bi uništila desetine hiljada tih puževa.