Kampanja sladoledžija
0

Najčudniji okus sladoleda na svijetu

Sarajevo-x.com
Japanci, nacija popularna po brojnim izumima u svijetu tehnologije, prekoračili su granice u mnogim oblastima. Ipak, kad je riječ o sladoledima, čak i oni znaju "povući ručnu", što nije bio slučaj sa Amerikancima.

"Prije nekoliko godina u Japanu smo pokušali prodavati sladoled 'Chunky Monkey', ali se ispostavilo da ljudi njime nisu bili oduševljeni", priča Peter Lind iz kompanije Ben&Jerry i objašnjava: "Valjda nisu željeli jesti majmune, bez obzira što je sladoled bio od bananana, čokolade i oraha."

Okusi koji su primamljivi lokalnim zajednicama variraju od onih standardnih do nimalo običnih - okusa Viagre koji se prodaje u Venecueli ili smrdljivih voćki na Tajvanu.

Takvi radikalni potezi inspirisali su američku kompaniju koja je ovog ljeta pokrenula kampanju pod nazivom "Do the World a Flavor", u okviru koje građani mogu predložiti nove, inspirativne okuse, piše MSNBC.

"Tražimo okuse koje ćemo prodavati svuda, a iznenađujuće je kako su određeni okusi popularni širom svijeta", primjećuje Lind. Ipak, iz Skandinavije su dobili prijedlog da iskombinuju slatki korijen sa solju, čime se dobija grozna aroma amonijaka.

Među ostalim idejama bile su i sladoled na bazi lavande ili ruže, što je veoma popularno u nekim dijelovima Evrope, ali se Amerikancima ne bi svidjelo.

"Sladoled od ruže smo napravili koristeći indijski sok od ruža", prisjeća se Lind. "Ipak, jedna od osoba koja ga je probala izjavila je - Ima okus kao pazuh moje bake."