Zanimljivosti
0

Najčudnije životne priče u 2008. godini

Sarajevo-x.com
Magazin Time i ove godine priredio je top liste "svega i svačega" iz 2008. godine. Ono što je zasigurno privuklo pažnju mnogih su najčudnije priče koje su obilježile godinu koja je iza nas.

Trudni muškarac

Thomac Beatie u historiji će ostati poznat kao prvi "trudni muškarac" na svijetu. On je, tačnije, prilikom promjene spola, zadržao ženske reproduktivne organe jer je, kako je istakao, znao da će jednog dana poželjeti da ima djecu. Zatrudnio je umjetnom oplodnjom koristeći spermu donora, pošto njegova supruga Nancy ne može imati djecu. Među najzanimljivijim pojavljivanjima ovog muškarca u javnosti je bilo gostovanje u emisiji Oprah Show, a Thomas je napisao i knjigu u kojoj govori o svojim iskustvima. Nakon rođenja zdrave djevojčice, u novembru je Beatie objavio da je ponovo zatrudnio.

Iskopali lobanje da puše kroz njih

Teksaški tinejdžer priznao je da je s dvojicom prijatelja opljačkao groblje, te iskopao lobanju 11-godišnjaka koji je umro 1921. godine kako bi kroz nju pušio marihuanu. Policija u početku nije mogla povjerovati u ovu priču, ali su ispitivanja drugih prijatelja pokazala da se upravo to zbilo. Tinejdžer koji je priznao kazneno djelo dobio je kaznu zatvora od osam mjeseci.

Ljudska stopala u Vancouveru

Slučaj koji je zbunio istraživače i izbezumio posjetioce tamošnje plaže svodi se na najmanje šest ljudskih stopala pronađenih od avgusta 2007. na obalama Britanske Kolumbije. U posljednjem slučaju u novembru 2008. u tenisici marke New Balance nađeno je ljudsko stopalo. Jedno od otkrivenih stopala pripadalo je muškarcu koji se mjesecima vodi kao nestao. Medicinski eksperti smatraju da su stopala najvjerovatnije prirodnim putem odvojena od tijela koja su bačena u okean, ali i dalje nije jasno zašto se toliko njih pronalazi baš na ovoj terotoriji.

Ajkula djevica

U jedno od medicinskih i religijskih čuda spada i priča o ženki ajkuli nazvanoj Tidbit koja je umrla zbog komplikacija pri trudnoći. Naime, prema nalazima stručnjaka, mladunče se u njenoj materici našlo bez učešća muške ajkule. Ovakav slučaj neseksualne reprodukcije ajkula zabilježen je tek drugi put u historiji.

Trudna djevojčica

Kad su doktori pregledali devetogodišnju Grkinju koja se žalila na bolove u stomaku, pronašli su uzrok - embrion njene blizanke koji je apsorbovala još u materici. Kako je taj embrion rastao, tako je djevojčici natjecao stomak, te su ga hirurzi morali ukloniti operativnim zahvatom. Ovaj sindrom nije neuobičajen i dešava se u jednom od osam slučajeva trudnoće. Ipak, većinu ovih blizanaca plod koji preživi potpuno apsorbuje. Fetus u ovoj djevojčici nije imao formiran mozak, ali jeste kosu i oči.

Razvod zbog prevare u virtuelnom svijetu

Kad je Britanka Amy Taylor uhvatila svog muža kako preko interneta razgovara s prostitutkom, reagovala je kao što bi mnoge žene - podnijela je zahtjev za razvodom braka. Njen muž je, naime, bio nevjeran igrajući igru "Second Life", ali je njegova žena ovu "virtuelnu prevaru" doživjela kao pravu. Nakon toga, našla je novu ljubav, također preko interneta.

Pedikura ujedima riba

Neke žene bi, očigledno, učinile sve za ljepotu svojih stopala, pa makar to značilo i da ih trebaju servirati kao obrok ribama. Ova metoda, popularna u azijskim zemljama, podrazumijeva da zaronite nogu u akvarijum i pustite da vam ribe odgrizu odumrli sloj kože.

Sladoled od majčinog mlijeka

Kako bi se skrenula pažnja na problem prekomjerne mužnje krava s ciljem konzumacije mlijeka, te odvajanje teladi od majki ubrzo nakon rođenja, pokrenuta je inicijativa za korištenjem majčinog mlijeka u kuhanju i ishrani.

Bigfoot je živ!

Dvojica istraživača amatera, Rick Dyer i Matt Whitton, na konferenciji za novinare izjavili su da su pronašli tijelo misterizone životinje nazvane Bigfoot u šumama na sjeveru Georgije. I ne samo to, ovaj dvojac je tvrdio da imaju kod sebe to tijelo, a donijeli su i fotografije koje su prikazivale mnoštvo kose i krvavog mesa u ogromnom frižideru. Dyer i Whitton su potom dobili otkaz na poslu u policiji, a potom su izjavili da je sve trebala biti samo šala.

Moj život za vaš novac

Nakon što ga je supruga ostavila, Ian Usher je došao na briljantnu ideju - raščistiti sa svojom prošlošću i to tako što će prodati svoj život na eBayu. Ovaj Australac je tako ponudio sve što ima u paketu na aukciji. Paket je uključivao i njegov automobil Mazda iz 1989. godine, kompjuter, kuću, namještaj, upoznavanje s njegovim prijateljima i pokušaj zaposlenja na njegovom nekadašnjem radnom mjestu. Aukcija je završila sa ponuđenih 380.000 dolara ovom 44-godišnjaku koji je izjavio kako se nadao da bi za svoj život mogao dobiti više. Ipak, i ovo mu je, kako je rekao, bilo dovoljno da počne "drugu fazu" u svom životu koja je trebala otpočeti putovanjem oko svijeta i ispunjavanjem stotinu želja u stotinu sedmica.