K-222
0

Najbrža podmornica na svijetu odlazi u historiju

Sarajevo-x.com
Legendarna ruska podmornica K-222, koju su ruski mornari zvali "Zlatna riba" zbog njenog oklopa od titanijuma, odlazi u historiju. Podmornica koja se posljednjih 40 godina smatrala najbržim podvodnim plovnim objektom na svijetu, bit će demontirana.

K-222 je svjetskim okeanima prvi put zaplovila daleke 1969. Ova podmornica u stanju je razviti brzinu od 44,7 čvorova, što je oko 82 km/h. Bila je opremljena sa deset krstarećih raketa, a mogla je uništiti i nosače aviona.

Ipak, rekordna brzina ove podmornice imala je i svoju negativnu stranu. Ukoliko bi plovila punom brzinom podmornica bi bila veoma glasna, a posadi njeno podrhtavanje nije bilo nimalo ugodno. Također, izrada jedne ovakve podmornice nije bila nimalo jeftina. Neki vjeruju da joj je nadimak "Zlatna riba" dobila zbog visoke cijene izrade. Stoga, nije ni čudo da je samo jedna ovakva podmornica izrađena.

K-222 će demontirati u sjevernoj ruskoj luci Severodvinsk, koja ima jedinu fabriku u Rusiji koja može prerezati njen oklop od titanijuma. Predloženo je da se od njene glavne kabine napravi spomenik.