Zanimljivosti
0

Nagrade za knjige sa najneobičnijim naslovima

FENA
U šarenom svijetu šašavih književnih priznanja nagrada Diagram ima najduži staž promotora ukoričenih bizarnosti. Londonski časopis Bookseller dodjeljuje nagrade jednom godišnje knjizi s najneobičnijim naslovom još otkako su 1978. neprolaznu slavu zaslužili "Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima".

Idejni "krivac" za natječaj je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a pravila su krajnje jednostavna: djela nominiraju nakladnici, knjižari i knjižničari, potom listu finalista određuje žiri, da bi o pobjedniku demokratski odlučili čitatelji, i to online glasanjem.

Sadržaj knjiga je potpuno nevažan – računa se samo naslov. Također, svi naslovi-kandidati moraju biti zbilja objavljeni jer žiri nerijetko zna otkriti podvaljene, izmišljene naslove.

Istovremeno, nekada je teško povjerovati da su se autori među svim mogućim kombinacijama riječi odlučili upravo za onu koja se ponosno koči na naslovnici.

Ovo su naslovi koje je kupac mogao pronaći na knjižarskim policama:

'Madamme' kao poduzetnik: Upravljanje karijerom u kućnoj prostituciji (1979.)

Prirodno povećanje grudi uz potpunu moć: Kako unaprijediti preostalih 90% vašeg uma da biste povećali vaše grudi (1985.)

Kako kenjati u šumi: Ekološki pristup izgubljenom umijeću (1989.)

Lezbijski sadomazohistički sigurnosni priručnik (1990.)

Kako izbjeći velike brodove (1992.)

Radosti seksa – džepno izdanje (1997.)

Živjeti s ludim guzovima (2002.)

Velika knjiga lezbijskih priča o konjima (2003.)

Zaštitite svog konja od bombi (2004.),

Ljudi koji ne znaju da su mrtvi: Kako se prikače prolaznicima koji ništa ne sumnjaju i što učiniti po tom pitanju (2006.)

Kome će pripasti titula najneobičnijeg naslova u 2007. znat će se u aprilu.