Zanimljivosti
4

Nacisti su učili pse da pišu i govore

Sarajevo-x.com
Nacisti su tokom Drugog svjetskog rata učili svoje pse da govore i čitaju. Na taj način su pokušali izgraditi zastrašujuću armiju "pasa koji govore", navodi se u najnovijem istraživanju.

Nacistički vođa Adolf Hitler se nadao da će psi naučiti govoriti i komunicirati sa njegovim SS oficirima, čak je imao i posebnu školu za pse gdje su učili govoriti.

Nacistički zvaničnici su regrutovali tzv. "obrazovane pse" širom Njemačke i učili ih da govore i daju signale svojim šapama. Jedan od pasa je navodno naučio izgovarati riječi "Mein Fuhrer" koje je ponavljao svaki put kada bi ga neko upitao ko je Adolf Hitler.

Drugi je mogao "govoriti" pokazivanjem, odnosno tapkanjem slova abecede svojim šapama. Navodno je mogao govoriti o religiji, te je učio poeziju.

Nijemci su se nadali da će im psi pomoći u ratu, te da će raditi zajedno sa SS oficirima i čuvati koncentracione logore.

Bizarni eksperiment je otkriven nakon dugogodišnjeg istraživanja akademika dr. Jana Bondesona koji se bavio unikatnim i nevjerovatnim psima u historiji.

Dr. Bonderson sa Univerziteta Cardiff je posjetio Berlin kako bi pronašao dodatni materijal o nacističkim idejama za njegovu knjigu Amazing Dogs: A cabinet of Canine Curiosities.

"Dvadesetih godina su u Njemačkoj živjeli 'životinjski psiholozi' koji su vjerovali da su psi inteligentni gotovo kao ljudi, te da su sposobni razmišljati i komunicirati", rekao je dr. Bonderson.