Velika Britanija
0

Nacionalna galerija poziva voajere da posmatraju gole žene

Klix.ba
Nacionalna galerija Velike Britanije, koja se nalazi u Londonu, je priredila pravi voajerski show u svojim prostorijama.

Umjetnik Mark Wallinger je preko Twittera pronašao šest žena, sve se zovu Diana i u smjenama će sjediti gole u postavljenoj kupaonici, dok ih posjetioci posmatraju kroz ključaonice. Djevojke rade u smjenama dugim dva sata, prenosi The Telegraph.

Umjetničko djelo, koje se također zove Diana, je inspirisano slikama italijanskog umjetnika Tiziana Vecellia, poznatijeg kao Titian, a koje formiraju centralni dio egzibicije i koje prikazuju motive iz grčke mitologije.

Slike prikazuju trenutak kada je mladi lovac Actaeon naišao na Dianu, boginju lova, dok se kupala gola. Kada je shvatila da je posmatra, ona ga je pretvorila u jelena, a ubili su ga njegovi vlastiti psi.

"Ova postavka se fokusira na skriveno posmatranje i otkrivanje u činu posmatranja. Djelo je evoluiralo iz moje želje da prikažem Dianino kupanje na moderan način", rekao je Wallinger.

Kako je rekao Wallinger, ne postoji mnogo pravila o tome šta njegovi modeli mogu i ne mogu raditi. Najvažnije je da se ponašaju kako to priliči boginjama.