Pronađeni računi
0

Na šta je Darwin trošio novac kao student?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Univerzitet u Cambridgeu objavio je račune koji pokazuju na koji je način Charles Darwin trošio novac dok je studirao na koledžu Christ od 1828. do 1831. godine.

Historičari ističu da dokumenti svjedoče kako je otac moderne teorije evolucije živio kao "gospodin 19. stoljeća", te da je dodatno plaćao kako bi u obrocima dobijao povrće.

Računi pokazuju da je Darwin plaćao za spremanje kreveta, poliranje cipela i donošenje uglja za vatru. Dokazi o ovome i mnogim drugim troškovima slavnog naučnika objavljeni su na internetu u obliku šest knjiga.

"Zahvaljujući otkriću, historičari sada imaju tačan datum Darwinovog dolaska na fakultet - 26. januar 1828. godine, kao i mnogo drugih detalja koji će im omogućiti rekostrukciju njegovog života kao nikad dosad", smatra glasnogovornik Univerziteta.

"Knjige pokazuju da je Darwin uživao povlastice kakve je u 19. stoljeću imala gospoda - plaćao je ljude da za njega obavljaju zadatke kao što je loženje vatre i poliranje obuće. Otkrivaju čak i to da je plaćao za dodatno povrće u svom obroku na fakultetu."

Glasnogovornik je dodao i to da samo nekoliko računa ukazuje na kupovinu knjiga ili bilo kakvih sredstava za učenje.

"Poznato je da je Darwin malo vremena na Cambridgeu trošio na učenje ili predavanja. Više je volio da jaše, skuplja bube ili puca.