Nađen dio slike Gustavea Courbeta
6

Na slučajno pronađenoj slici bi mogao zaraditi 40 miliona eura

Klix.ba
Jean Jacques Fermier je potvrdio autentičnost
Jean Jacques Fermier je potvrdio autentičnost
Ljubitelj umjetnosti mogao bi zaraditi više od 40 miliona eura nakon što je pronašao dio slike slavnog Gustavea Courbeta iz 19. stoljeća.

Na slici "The Origin Of The World", koja je izložena u pariskom muzeju Orsay, nalazi se samo donji dio obnaženog ženskog tijela.

No, stručnjaci vjeruju da je konačno pronađena slika ostatka tijela, odnosno glave, nakon što ju je anonimni kolekcionar kupio u jednom salonu namještaja za 1.400 eura.

Francuski magazin Paris Match otkrio je jučer da je kolekcionar sliku pronašao slučajno te da su iscrpni hemijski testovi potvrdili autentičnost Courbetovog djela iz 1866. godine.

"Slika 'Origin Of The World' konačno ima lice", kazao je Jean Jacque Fernier, autor kataloga o slikarstvu Gustavea Courbeta.

On je rekao da je riječ o jednom od najsmionijih radova u historiji slikarstva, no mnogi će za Courbetovu sliku reći da je riječ o pornografiji i vulgarnosti.

Vjeruje se da je na slici umjetnikova ljubavnica Joanna Hifferman. Prenijevši njeno golo tijelo na platno, Courbet ga je htio sačuvati od zaborava.