Zanimljivosti
30

Na Lego kockicama možete zaraditi više nego na zlatu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vrijednost prosječnog Lego seta povećavala se 12 posto godišnje od početka tisućljeća, a investitori su u posljednjih 15 godina bili u mogućnosti osigurati bolju zaradu od Lego kockica nego od dionica ili zlata, prenose mediji.

Cijena određenih setova Lego kockica rasla je odmah nakon izlaska iz proizvodnje, a moderni setovi koji su izašli prošle godine na eBayu se već prodaju za iznos 36 posto veći od njihove izvorne cijene.

Oni koji su proteklih desetljeće i pol ulagali u zlato ostvarivali su 9,6 posto godišnje dobiti, a oni sa štednim računima 2,8 posto.

Lego setovi koji su se nekad prodavali za manje od sto funti sada vrijede tisuće. Set s najvećim porastom cijene je „Cafe Corner“, model hotela koji se u prodaji pojavio 2007. godine, sastavljen od 2056 komada. Izvorno se prodavao za 89,99 funti, a cijena mu je danas, kada se više ne proizvodi, porasla na 2096 funti.

Set Lego kockica najveću cijenu postiže ako je i dalje u kutiji u savršenom stanju, no i korišteni Lego može postići cijenu nekoliko stotina funti višu od originalne.