Zanimljivosti
11

Na korak od utopije: Izabran budući izgled "države" Liberland

Klix.ba
Prvo mjesto
Liberland, samoproglašena mikrodržava između Srbije i Hrvatske, nedavno je održala takmičenje arhitekata i dizajnera koji su trebali predstaviti budući izgled grada na napuštenoj adi Dunava.

Na konkurs se prijavilo čak 72 studija i osoba iz cijelog svijeta, a pobjedu je odnijela grupa arhitekata RAW-NYC iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njihovu viziju čini naselje izgrađeno u slojevima i prilagođeno uzgoju algi koje bi trebale biti korištene kao jedan od izvora energije. Stambene jedinice oblikovane su tako da nijedna ne bude u hladu, a mreža puteva je kombinovana kako bi od jedne zgrade najvažnije usluge bile udaljene maksimalno 20 minuta hoda.

Drugo mjesto je osvojio poljski arhitekt Krzysztof Juroszek, treće mjesto odnio je Grk Stelios Andreou, četvrtu poziciju potvrdila je agencija Lab.Id iz Argentine, dok su peto mjesto osvojili članovi studija Sergio Bianchi Architettura iz Italije.

Njihov zadatak nije bio lak – na najpraktičniji, najekonomičniji, najzeleniji i najjeftiniji način su trebali osmisliti nastambu za 340.000 budućih stanovnika Liberlanda na površini od svega sedam kvadratnih kilometara.

"Dobitnici će osvojiti prigodne novčane nagrade, a pobjednički dizajn predstavljat će vodilju u budućim godinama razvoja Liberlanda", stoji u zvaničnom saopćenju mikrodržave.

Podsjećamo, zahvaljujući graničnom sporu Zagreba i Beograda zbog komada zemlje na istočnoj obali Dunava, Čeh Vit Jedlička odlučio je na tom sedam kvadratnih kilometara velikom tlu proglasiti novu državu.

Liberland je "osnovan" u aprilu 2015. godine, nalazi se na sjevernom dijelu granice između dvije države, na oko deset kilometara istočno od Sombora.