Zanimljivosti
0

Na koncertu za mir klavir koji je preživio atomski udar

FENA
Hirošima (Foto: Arhiv)
Hirošima (Foto: Arhiv)
Klavir koji je "preživio" bombardiranje Hiroshime 1945. godine imat će počasno mjesto na koncertu u korist mira koji će na jesen biti održan u New Yorku.

Klavir je grupi japanskih muzičara ustupio 84-godišnji Yoko Matsuba koji je i sam preživio nuklearno bombardiranje.

Instrument se nalazio u Matsubinoj kući kada su Amerikanci 6. avgusta 1945. bacili atomsku bombu na Hiroshimu, usmrtivši oko 140.000 ljudi i razorivši 60 posto grada.

Klavir koji je kupila Matsubina majka 1933. godine samo je neznatno oštećen u bombardiranju iako se nalazio na samo 1,3 kilometra od mjesta na kojem je bomba pala.

Matsuba, koji danas živi u Sendayu, na sjeveru Japana, pristao je iznajmiti klavir na godinu dana navodeći da mu to čini "posebnu čast", piše list Kyodo News.

Muzičari koji sudjeluju u ovom projektu namjeravaju održati seriju koncerata na temu mira u 40-ak gradova širom Japana.

Njihov cilj je prikupiti dva miliona jena (oko 230.000 dolara) radi finansiranja troškova prijevoza klavira do New Yorka gdje će u septembru održati koncert u sjedištu Ujedinjenih naroda u okviru promocije globalnog mira i zabrane širenja nuklearnog naoružanja.

"Želja nam je da prelijepim zvukovima 'atomskog klavira', koji je preživio to užasno iskustvo, ljudima ukažemo na krhkost mira", kazao je Makoto Kajita, jedan od pokretača projekta.