Eksperti istražuju misteriju
0

Na kojoj violini je svirano dok je Titanic tonuo

Sarajevo-x.com
Aukcijska kuća Henry Aldridge & Son of Devizes angažovala je eksperte da proučavaju čuvenu violinu kako bi dokazali autentičnost instrumenta Wallacea Hartleyja koji je zajedno sa svojim bendom svirao dok je čuveni brod Titanic tonuo.

Ukoliko bude dokazano da je to Hartleyjeva violina, instrument će biti najvredniji predmet sa čuvenog broda, koji je potonuo 1912. godine, koji će ikada biti na aukciji, prenosi Telegraph.

Hartley i članovi njegovog benda su nastavili svirati i nakon što je do tada najveći sagrađen brod na svijetu udario u ledeni brijeg, a kada je Hartleyevo tijelo pronađeno, novinski izvještaji tvrde da mu je violina bila svezana na grudima. Slavni bend je navodno svirao poznatu himnu Nearer my God to Thee dok je brod tonuo.

Aukcijska kuća Henry Aldridge & Son of Devizes je najpoznatija po tome što se bavi prodajom predmeta sa Titanika. Vlasnik aukcijske kuće tvrdi da je čuvena violina poslata Hartleyevoj vjerenici Mariji Robertson.

Na violini su utisnuti inicijali WHH i posveta njegovoj vjerenici, što je možda i razlog zašto je Wallace umro držeći violinu na grudima.