Bizarno
0

Na britanskom aerodromu oduzeta plastična puška od 8 cm

Sarajevo-x.com
Kanađaninu Kenu Lloydu je na britanskom aerodromu Gatwick naređeno da preda plastičnu pušku veličine osam centimetara prije ukrcavanja u avion. Članovi osiguranja su ovu igračku okarakterisali kao vatreno oružje, piše "The Sun".

Ken Lloyd je sa sobom nosio repliku britanskog vojnika veličine 23 cm. Prilikom prolaska kroz skener, alarm se oglasio. Članovi osiguranja su pogledali pušku koja je bila u rukama replike britanskog vojnika i ocijenili da se radi o vatrenom oružju. Nakon toga su rekli Kenu da im preda pušku koja mu je naknadno poštom stigla na njegovu adresu u Ontariju.

"Članovi osiguranja su postupili prema pravilima, vatreno oružje ne može biti uz putnike tokom leta. Dvojica policajaca na aerodromu nisu ni primjetila igračku", rekao je Lloyd.

Pet dana kasnije, puška je u omotnici stigla u Kanadu.

"Mala puška SA80 je bila malo savijena, ali nije slomljena. Možda će ova priča postati dio mitologije aerodroma Gatwick i primjer kako strogi propisi uspješno štite slobodni svijet od terorizma", dodao je Lloyd.

Figuru britanskog vojnika je kupio tokom posjete muzeju Royal Signals u kampu Blandford u Dorsetu.

"Sigurnost shvatamo ozbiljno, ali je ovo pretjerivanje. Dobro je da im nismo prodali igračku tenka", rekao je kustos muzeja, Adam Forty Lloyds.

"Vatreno oružje i slični predmeti su zabranjeni. Postoji mnogo razloga zbog kojih ovakvi predmeti ne mogu proći naše osiguranje", izjavila je glasnogovornica aerodroma Gatwick.