New York
2

Na aukciji Goebbelsova ljubavna pisma

SRNA
Joseph Goebbels
Joseph Goebbels
Pjesme, ljubavna pisma i prozna djela koja je napisao Joseph Goebbels prije nego je postao šef propagande Adolfa Hitlera pojavili su se u prodaji ove sedmice u New Yorku.

Aukcijska kuća "Alexander Historical Auctions" opisala je Goebbelsove predratne literarne napore kao "najvažnije otkriće u oblasti autobiografija iz Drugog svjetskog rata koje se ikad pojavilo u prodaji".

Ova zbirka radova, za koju se kaže da je u savršenom stanju i procjenjuje se da vrijedi između 200.000 i 300.000 dolara, otkriva do sada malo poznatu stranu čovjeka koji će kasnije ući u najuže krugove Nacionalsocijalističke partije Njemačke.

U dramama, jednom romanu i drugim spisateljskim djelima Goebbels otkriva svoju gorčinu i osjetljivost, ali vrlo brzo njegovi stavovi postaju mnogo čvršći.

Ova aukcijska kuća u Stamfordu, u Connecticutu, navodi da se u ovim djelima prati razvoj "jednog stidljivog, povodljivog i romantičnog studenta koji naginje marksizmu, njegovo pretvaranje u radikalnog nacistu i tvrdokornog antisemitu, briljantnog propagandistu, koji će postati desna ruka čovjeka koji će u narednih 10 godina osvojiti i uništiti veći dio Evrope".

"Zbirka zaokružuje godine formiranja čovjeka broj dva u Trećem rajhu, koji je bio odgovoran za motivisanje masa u Njemačkoj da podrže Hitlera", rekao je Bill Panagopulos, šef aukcijske kuće.

On je dodao da ova zbirka pokazuje kako je ovaj jednostavan, stidljiv i romantični student postao radikalan.

Među pronađenim materijalom su pisani sastavi iz škole i eseji, lična pisma, ljubavna poezija i antikapitalističke drame čiji su glavni junaci obespravljeni radnici u korumpiranom svijetu.

Aukcija se završava u petak, a zanimljivo je da su juče neke ponude preko interneta dostizale i 100.000 dolara.