U javnosti nakon 99 godina
0

Na aukciji fotografije snimljene nakon potonuća Titanica

Sarajevo-x.com
Nevjerovatne fotografije snimljene nakon potonuća Titanica u javnosti su prvi put nakon 99 godina.
Preživjeli u čamcima za spašavanje
Preživjeli u čamcima za spašavanje
Na crno-bijelim fotografijama jasno se vidi ledeni brijeg u koji je Titanic udario tog kobnog 15. aprila 1912. godine.

Također, fotografije prikazuju čamce za spašavanje, pune preživjelih putnika luksuznog broda, koji nikada nije okončao svoje prvo putovanje, a na jednoj slici se vide spasilački brodovi Carpathia i SS California koji su prvi stigli na mjesto nesreće i pomogli preživjelima.

Izvanredna arhiva uključuje i pismo jednog preživjelog u kojem opisuje kako su putnici, koji su se uspjeli spasiti, posmatrali brod dok nestaje u ledenim vodama Atlantskog okeana.

Ledeni brijeg u koji je udario Titanic
Ledeni brijeg u koji je udario Titanic
Pismo je napisao putnik prve klase John Snyder koji se sa suprugom iz Engleske vraćao u SAD s medenog mjeseca.

U pismu Snyder opisuje kako ih je probudio udarac, te da život duguje svojoj supruzi koja ga je nagovorila da izađu vidjeti šta se dešava, jer je on želio nastaviti spavati.

Snyder kaže da su oni bili jedni od prvih koji su se ukrcali u čamce za spašavanje jer je paluba bila poluprazna. Haos i borba za preživljavanje su nastupili tek kasnije.

Spasilački brod na mjestu nesreće
Spasilački brod na mjestu nesreće
Fotografije i pismo su 99 godina bili u posjedu Snyderovih potomaka, ali sada su se ovi, do sada neviđeni predmeti, našli na aukciji.

Procjenjuje se da će ovi vrijedni predmeti dostići cijenu do 50.000 funti. Snyder je u vrijeme potonuća Titanica imao 24 godine, a njegova supruga 23. Umro je od srčanog udara 1959. godine, dok je Nelle preminula 30 godina poslije njega.

Aukcija će biti održana 21. oktobra.