Projekat dvoje Zagrepčana
0

Muzej prekinutih veza na svjetskoj turneji

Sarajevo-x.com
Među mnogim zanimljivim predmetima koji se nalaze na novoj izložbi u trgovačkom centru u New Yorku je i stariji Nokijin mobitel sa porukom koji je ostavila anonimna donatorka: "Trajalo je 300 dana. Dao mi je svoj mobitel kako ga ne bih mogla više zvati".

U neposrednoj blizini nalazi se komad kose u purpurnoj kutiji za nakit koju je poklonila jedna Makedonka nakon što je odrezala pramen kose u trenucima ludila zbog kratke, ali intenzivne veze.

Pored toga se nalazi mala posudica ispunjena suzama Njemca koji je plakao zbog kraja četverogodišnje veze sa "lijepom, ali podlom ženom".

To su samo neki od 70-tak romantičnih predmeta koji su dio izložbe Muzeja prekinutih veza iz Zagreba, koji je na Dan zaljubljenih gostovao u Istanbulu.

"To je alternativa uvriježenoj predstavi koja će vas natjerati da mislite o tome šta su veze zapravo", rekao je Dražen Grubišić, koji je osnovao muzej sa Olinkom Višticom nakon što je par okončao svoju vezu 2006. godine.

Dok su razmišljali o podjeli zajedničkih stvari, shvatili su da kućni predmeti nisu problem, ali da je romantične stvari bilo teško podijeliti. Zbog toga su odlučili skupiti priloge svojih prijatelja i napraviti izložbu koja je prikazana u 12 zemalja, od Evrope, Filipina do SAD-a.

Grubišić je istakao da poklanjanje intimnih predmeta ima terapeutski efekat. "Svjedočio sam kako je ljudima teško dati predmete koji nose energiju dvoje ljudi. I kada to urade, oslobađaju se uspomena iz prošlosti i dobijaju priliku za novi početak", rekao je Grubišić, piše New York Times.

U svim slučajevima, identitet donatora se krije kako bi se zaštitila njihova slomljena srca. Pored bijelih haltera stoji poruka jedne Bosanke: "Nikad ih nisam obukla. Da jesam, veza bi možda potrajala duže".

Turkinja je muzeju poklonila bocu šampanjca, za koju je mislila da će biti otvorena na prvu godišnjicu veze. Umjesto toga, njen bivši momak je otišao. Boca je još uvijek puna.

Rat na Balkanu tokom devedesetih česta je tema priča o prekidima veze iz regiona.

"U zagrebačkoj bolnici upoznao sam lijepu, mladu i ambicioznu socijalnu radnicu", napisao je jedan Hrvat pored nožne proteze. Ona ga je učila kako da se koristi protezom, koja je, nažalost, trajala duže od njihove ljubavi. "Bila je napravljena od čvršćeg materijala", rekao je.