Novi strip
0

Muslimanski superheroj u invalidskim kolicima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ljubitelji stripa uskoro će imati priliku da čitaju priču o neobičnom heroju - dječaku muslimanu sa supermoćima, ali u invalidskim kolicima.

Novi superheroj član je grupe mladih američkih i sirijskih invalida koje je u Damask dovela neprofitna organizacija "Open Hands Intiative", pokretača Jaya T. Snydera.

Prvi crteži pokazuju dječaka koji je izgubio noge u minskom polju i koji otkriva da ima moć kontrolisanja metala vlastitim mislima. Tako on postaje Silver Scorpion.

Jedan od osnivača kompanije "Liquid Comics", Sharad Devarajan, pretvara ideje mladih ljudi u slike i priču, nakon čega će početkom novembra strip biti objavljen na arapskom i engleskom jeziku, saznaje AP.

Strip je inspirisan nastojanjima američkog predsjednika Baracka Obame da prodre do muslimanskih zajednica. Priča se zasniva na stvarnom susretu američkih i sirijskih invalida u Damasku, a kako kaže filantrop Snyder, jedina granica za ovu priču je njihova mašta.

Devarajan je rekao kako ga je oduševilo razmišljanje ovih mladih ljudi. Jedna od djevojaka s kojima je razgovarao poželjela je da junak iz stripa ima moć kombinovanja energije Sunca i Mjeseca.

Nakon što prvih 50.000 primjeraka stripa na arapskom bude distribuisano širom Sirije, počet će njegova distribucija u ostatku zemalja Bliskog istoka. Strip će biti besplatan i u digitalnom formatu na web-stranicama Open Hands i Liquid Comics.