Studija
0

Munjevita utrka Djeda Mraza s vremenom

FENA
Novogodišnji i božićni praznici uvijek su pomalo stresni, naročito za Djeda Mraza koji mora u svojim sanjkama prijeći 5.800 kilometara u sekundi da bi na vrijeme donio poklone svoj djeci svijeta, navodi u svojoj krajnje ozbiljnoj analizi Šveđanin Anders Larson.

Na Badnju večer Djed Mraz bi trebalo da se zaustavi 2,5 milijardi puta, polazeći od principa da djeca svih religija treba da dobiju poklon, objasnio je Larson koji radi u konsultantskoj firmi Sveko.

"Pošli smo od pretpostavke da na planeti ima 48 stanovnika po kvadratnom kilometru, i da razdaljina između dva doma iznosi 20 metara. Dakle, ako krene iz Kirgistana i putuje u pravcu suprotnom od Zemljine rotacije, Djed Mraz ima 48 sati da ostavi sve svoje paketiće", kazao je on.

Legenda kaže da Djed Mraz živi negdje na Sjevernom polu. Nekoliko nordijskih gradova, među kojima i Rovaniemi u Finskoj, svojataju njegovo mjesto stanovanja, ali je prema Larsonovom istraživanju Kirgistan, u centralnoj Aziji, najpogodnije mjesto s kojega bi Djed Mraz najefikasnije izvršio svoju "nemoguću misiju".

Djed Mraz ima 34 mikrosekunde za svako zaustavljanje, što podrazumijeva spuštanje niz dimnjak, ostavljanje poklona i vraćanje nazad u sanjke, ističe se u studiji, prenosi Tanjug

Prema jednome drugom istraživanju koje je postavljeno na Internet, sanjke Djeda Mraza, koje vuku tone i tone poklona i kreću se supersoničnom brzinom, morale bi se dezintegrirati u 4,26 milisekundi usljed otpora zraka.