Moderna izolacija
78

Možete li povjerovati da su ove slike naslikane kistom

Klix.ba
Na prvi pogled vam se može učiniti da gledate u fotografiju. Međutim, ako se zagledate malo bolje, možda ćete primijetiti pokrete kista koji pokazuju da su u pitanju veoma realistične slike.

Svako do najsitnijih detalja urađeno djelo prikazuje gola tijela umotana u najlon, što znači da je australijski umjetnik Robin Eley morao detaljno uraditi svaku refleksiju i svaku razliku u tonovima između najlona i ljudskog tijela.

Za neka od djela Eleyju je bilo potrebno i do pet sedmica sa 90 sati rada svake sedmice.

Eley je rođen u Londonu. Kada mu je bilo tri godine, njegova porodica je preselila u Australiju.

"Jedna od ključnih tema mojih djela je izolacija. Prije početka rada na svakoj slici ja se zamislim i zapitam šta zaista želim reći prije nego na platno prenesem ono što me natjeralo da osjećam određene stvari. Jedna od tih stvari je i izolacija koju osjećamo u modernom svijetu", kaže Eley.

"Majka je iz Kine, ali je živjela u Londonu, daleko od porodice i prijatelja. Otac je iz Adelaide. Ali, današnja izolacija je drugačija. Mi smo svi toliko povezani da uopće nije potrebno da se povezujemo. Moderna izolacija je zapravo tehnologija koju smo objeručke prihvatili. Na Facebooku, naprimjer, više ne moramo pitati prijatelje šta se dešava kod njih jer to vidimo", rekao je Eley, dodavši da živimo u dobu u kojem je like zamijenio osmijeh i kada je bitnije imati što više prijatelja, bez obzira na to da li ćemo ikada razmijeniti ijednu riječ s njima.