Umjetnost grafitnom olovkom
186

Možete li povjerovati da ovo nisu fotografije?

Klix.ba
Kelvin Okafur, mladi umjetnik iz Tottenhama, oduševljava svijet crtežima urađenim olovkom, koji su toliko realistični da je teško povjerovati da nije riječ o fotografijama.

Posljednji u nizu njegovih impresivnih radova jeste serija crteža na kojima je naslikao slavne osobe kao što su Beyonce, Amy Winehouse, princeza Diana, Rihanna, Majka Tereza i druge.

Okafur je već dobio veliki broj nagrada, a njegova djela su neizbježna na većini izložbi širom Velike Britanije. Za svako djelo mu treba od 80 do 100 sati rada. Stvara u crno-bijeloj tehnici koristeći grafitne olovke, ugljen i sive pastelne boje.

Priznaje da je opsjednut preciznošću. "Želim da moji crteži potaknu emocionalnu reakciju, da posmatrači imaju osjećaj kao da gledaju u stvarni predmet", kazao je Okafur, piše Daily Mail.

Olovku opisuje kao "skromni instrument", ali ističe da ga to i najviše privlači. "Uvijek sam bio kreativan, a nakon što sam shvatio šta se sve može uraditi olovkom, zaljubio sam se u nju. Zadivljen sam kako se samo jednom bojom može stvoriti tako mnogo tonova i tekstura", kazao je ovaj talentovani umjetnik.

Prije nego što počne nešto crtati, Okafur nekoliko dana analizira fotografije fokusirajući se posebno na oči.

Njegova djela prodaju se u prosjeku za 10.000 eura.