Odbaci ga nakon parenja
54

Morskom pužu raste novi penis nakon svakog seksa

Klix.ba
Crveno-bijelom morskom pužu je nakon spolnog odnosa narastao novi penis, što je izuzetno neobična pojava, kažu načunici koji su otkrili ovaj slučaj.

Ovoj životinji su potrebna 24 sata između parenja kako bi se odmotao unutrašnji zamotani komprimirani penis, koji će zamijeniti već korišteni vanjski.

Morski puž je veličine ljudskog palca, a živi u vodama jugoistočne Azije.

On je također hermafrodit, što znači da ima i muške i ženske polne organe. Tokom parenja oni imaju dvostruku ulogu - u isto vrijeme daju i primaju spermu, koju pohrane za oplodnju.

Japanski biolozi su posmatrali parenje između dva morska puža. Svako parenje je trajalo od nekoliko destaka sekundi do nekoliko minuta i puževi bi spojili oba polna organa. Tim je istražio i mikroskopsku strukturu i funkciju muških organa posmatrajući unutarnju spiralnu strukturu za koju vjeruju da raste kao zamjena za penis.

"Prepostavljamo da se tkivo na spirlanom dijelu penisa, koje je stisnuto i nedefinisano, postupno pretvara u novi penis. Zato je potreban dan kako bi puževi bili spremni za naredno parenje. Nijedna druga životinja ne koristi 'jednokratni' penis tokom više parenja", napisao je tim.

Također, utvrđeno je kako je penis ovih morskih puževa prekriven bodljama za koje se pretpostavlja da služe za uklanjanje sperme prethodnog partnera. Bodlje su okrenute prema unutra, tako da je nemoguće povući penis nazad nakon parenja. Zato se pretpostavlja da su za "jednokratnu" upotrebu, odnosno da nakon parenja budu odbačeni.