Najluksuznija verzija
0

"Monopol" na zlatnoj tabli s dijamantskim figurama

SRNA
Luskuzna verzija popularne igre "Monopol", napravljena na zlatnoj tabli sa dijamantskim figurama, bit će izložena u Američkom finansijskom muzeju u New Yorku.

Ova verzija "Monopola", igre koju su izmislila braća Parker, košta dva miliona dolara (1,5 miliona eura) i najskuplja je na svijetu.

"To nije samo društvena igra. To je umjetničko djelo", izjavio je Sidney Mobel, 84-godišnji draguljar i autor ove luksuzne verzije igre "Monopol".

Tabla je izgrađena od čistog 18-karatnog zlata, a samo set kockica za bacanje sa 42 dijamanta vrijedan je 10.000 dolara (7 000 eura),  pošto je svaka "tačka" koja označava broj - dijamant. Figure su takođe ukrašene dragim kamenjem. 

Svaki igrač posjeduje unikatnu figuru. 

Ovaj "Monopol" bit će naredne dvije godine izložen u Muzeju u New Yorku, da bi javnost mogla da vidi ovu luksuznu, neobičnu tablu koju je izradio draguljar poznat po izradi luksuznih predmeta kao što su dijamantske mišolovke i zlatne konzerve za sardine.

On je na ideju o zlatnom "Monopolu" došao još krajem osamdesetih, a u međuvremenu je napravio i dragocjene domine, šahovske table…