Zanimljivosti
0

Misteriozni svemirski otpad na posjedu australskog farmera

Sarajevo-x.com
Farmer na dalekom sjeveru Australije je u petak izjavio da je pronašao divovsku loptu sačinjenu od savijenog metala, za koju vjeruje da je otpad svemirskih letjelica.

Farmer James Stirton je pronašao prošle godine loptu neobičnog izgleda na posjedu površine 40.000 hektara, udaljenom oko 800 kilometara od glavnog grada područja sjevernog Queenslanda, Brisbanea.

Stirton je tek prošle sedmice počeo istraživati sadržinu i moguće porijeklo metalne kugle.

“Znam puno o ovcama i govedu, ali ne znam mnogo o satelitima. Ipak mislim da se radi o dijelu rakete”, izjavio je Stirton za Reuters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Australski farmer je dodatno objasnio da je predmet šupalj, pokriven materijalom sačinjenim od vlakana ugljika. Radoznali Stirton je čak kontaktirao pojedine američke svemirske kompanije kako bi ustanovio šta tačno predstavlja ovaj neobični predmet.

Predstavnici sidnejskog Powerhouse Museum-a izjavili su da stanovništvo udaljenih područja Australije nerijetko pronalazi svakojaki otpad svemirskih letjelica u blizini svojih domova.

Ogroman dio svemirske stanice Skylab pao je 1979. godine na zemlju u blizini malog gradića na zapadu Australije. Lokalni gradsko vijeće uputilo je NASA-i kaznu za nepropisno odlaganje smeća, da bi se netom poslije tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter telefonskim putem izvinio lokalnom australskom motelu, u čijoj blizini je pronađen svemirski otpad.

Vezani članci