Govori ga samo jedna osoba
0

Misteriozni jezik sa Nepala na rubu izumiranja

Klix.ba
Gyani Maiya Sen
Gyani Maiya Sen
Gyani Maiya Sen, sedamdesetpetogodišnja žena iz Nepala, je posljednja osoba na svijetu koja tečno govori jezik Kusunda. Nepoznato porijeklo misteriozne strukture rečenica ovog jezika je dugo zbunjivalo naučnike.

Kao takva, Sen je postal glavna atrakcija svima onima koji žele sačuvati taj umirući jezik. Madhav Prasad Pokharel, profesor lingvistike sa Univerziteta Tribhuwan u Nepalu, već deset godina pokušava istraživati pleme Kusunda koje polagano nestaje.

Pokharel Kusundu opisuje kao ''izolirani jezik'', jezik koji nije povezan ni sa jednim drugim jezikom u svijetu. ''U svijetu postoji 20 grupa jezika. Kusunda nije fonološki, morfološki, sintaksički ili leksički povezana ni sa jednom grupom'', kazao je Pokharel.

On upozorava da ukoliko Kusunda izumre, unikatan i važan dio ljudskog naslijeđa će nestati zauvijek. ''Na svu sreću, ja mogu da govorim i nepalski jezik, ali jako je tužno to što ne mogu da govorim svoj jezik sa svojim narodom. Iako ima još živih članova plemena Kusunda, oni ne razumiju i ne govore taj jezik'', rekla je Sen.

U Nepalu živi još oko 100 pripadnika plemena Kusunda, ali jedino Sen govori jezik tečno, piše BBC. Pleme Kusunda je nomadsko pleme. Kao lovci i sakupljači, oni žive u kolibama u džungli i nose lukove i strijele kojima love divlje životinje.

Lingvisti sada od vlade zahtijevaju da pokrenu specifične programe koji će zaštititi jezik Kusunda.