Diktatori i muzika
0

Milošević volio Sinatru, Bin Ladenu omiljena Whitney

Sarajevo-x.com
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
Ako vas zanima kakvu muziku slušaju ili su slušali neki od svjetskih političara, Telegraph je upravo to istražio, te utvrdio kako je britanskom premijeru Gordonu Brownu najdraži bend Arctic Monkeys, uz čije pjesme se ujutro budi, dok Tony Blair uživa u numerama rockera iz grupe The Darkness.

Ipak, svijet mnogo više zanima šta su to neki od najpoznatijih svjetskih diktatora imali na svojim "play listama".

Robert Mugabe: Cliff Richard

Premijer Zimbabvea se jednom prilikom požalio kad je čuo da će Bob Marley nastupati na proslavi dana nezavisnosti njegove zemlje, rekavši kako bi više volio da čuje "vječnog i neponovljivog Cliffa Richardsa".

Marley je, spomenimo i to, nastupio pred čak 100.000 ljudi, među kojima je bio i britanski princ Charles.

Osama bin Laden: Whitney Houston

Sudanska pjesnikinja Kola Boof, koja kaže da ju je lider Al-Qaide držao kao robinju 1996. godine, otkrila je Bin Ladenovu strast za Van Halenom, ali prije svih za američkom divom Whitney Houston.

Navodno joj je želio kupiti vilu u Sudanu, te ubiti njenog tadašnjeg supruga Bobbyja Browna.

Muammar Gaddafi: Lionel Richie

Libijski diktator je navodno tražio bivšem lideru Commodoresa da mu da autogram nakon nastupa na "Koncertu za mir" 2006. u Libiji, kada je obilježena 20. godišnjica američkih napada na Tripoli, u kojem je ubijena Gaddafijeva usvojena kćerka Hanna.

Slobodan Milošević: Frank Sinatra

Bivši predsjednik Jugoslavije, koji je umro u zatvoru u Hagu u toku suđenja za genocid i zločine protiv humanosti, često je u svojoj zatvorskoj ćeliji slušao Sinatrin klasik "My Way".

Navodno ga je počeo slušati dok je sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio kao bankar u New Yorku.

Kim Jong-il: Eric Clapton

Clapton je prošle godine odbio poziv Kim Jong-ila da postane prvi zapadnjački muzičar koji je nastupao u Sjevernoj Koreji.

Kim Jong-chul, sin ovog političara koji je studirao u Švicarskoj, navodno je veliki Claptonov obožavatelj, a prisustvovao je njegovim koncertima u Njemačkoj.

Mahmoud Ahmadinejad: Chris de Burgh

Ircu je prošlog ljeta bilo dozvoljeno da nastupa u Iranu, ali su ti koncerti otkazani uslijed nereda nakon izbora.

De Burgh, poznat po hitu "Lady in Red", imao je tada priliku da postane prvi zapadnjački muzičar koji bi nastupio u ovoj zemlji još od 1979. godine.