Zanimljivosti
38

Milomir Mučalović od voća i povrća stvara umjetnička djela

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
Vještina rezbarenja voća i povrća – carving, iako je u svijetu sve više popularna, kod nas još uvijek nije toliko zastupljena. Jedan od rijetkih ljudi iz okoline Banje Luke koji tikve, lubenice, banane, jabuke i drugo voće i povrće pretvara u prava umjetnička djela je Milomir Mučalović, po zanimanju kuhar.

Prije dvije godine počeo je da se bavi ovom zanimljivom vještinom, a najviše voli da rezbari lubenice.

"Kada sam upoznao jednog čovjeka koji se bavi ovom starom tajlandskom vještinom, zainteresovao sam se i prije dvije godine sam pokušao i ja. Prvo sam rezbario neke bundeve, zatim jabuke i kada sam vidio da mogu napredovati, vremenom sam to usavršavao", priča Mučalović za Klix.ba.

Vremenom je usavršavao rezbarenje na voću i povrću, a najviše je učio putem interneta.

"Ovdje nema mnogo ljudi koji se bave carvingom da bih od njih mogao naučiti, bar ih ja nisam upoznao. Najviše sam učio sam putem interneta. Ljudi su vremenom bili sve više oduševljeni, a u zadnje vrijeme najviše ukrašavam svadbene stolove ili stolove za neke slične događaje", priča naš sagovornik. Za ovaj posao koristi jedinstveni Thai nož koji se, kako kaže, na našim prostorima ne može ni nabaviti. Najviše rezbari imena, inicijale, cvijeće, razne životinje, ptice, delfine...

"Počinjem polako i portrete da rezbarim, najviše na lubenicama. Tu tehniku još trebam da vježbam, a lubenicu volim jer ima najviše boja – bijelu, zelenu i crvenu, što ostavlja najbolji efekat. Ona je i mekanija za razliku od bundeve koja je tvrda i na njoj je teže praviti oblike", objašnjava Mučalović.

Za jedan rad na lubenici potrebno mu je od pola do dva sata rada, a da bi ukrasio cijeli švedski sto treba mu oko osam sati. Međutim, on tvrdi da ništa nije teško ukoliko čovjek to voli da radi.

"Ništa nije teško raditi kada čovjek voli i još kada uživa u tome. Za ovaj posao važno je da imaš strpljenja jer treba biti precizan i imati mirnu ruku, ako nemaš to, onda ne možeš ovo raditi", dodaje naš sagovornik.

Milomir je samouk i planira da usavrši tehniku rezbarenja voća i povrća, te da se i dalje nastavi baviti carvingom. Uskoro bi trebao svoje znanje i vještine da primijeni na kruzeru, te da širom Evrope i svijeta mnogi vide i probaju specijalitete, njegovih ruku djelo.