Javljala se na telefon
0

Michelle Obama pomaže djeci da prate kuda ide Djed Mraz

Sarajevo-x.com
Michelle Obama (Foto: Reuters)
Michelle Obama (Foto: Reuters)
Prva dama SAD-a Michelle Obama pomogla je američkoj vojsci u praćenju Djeda Mraza na putu koji prelazi širom planete noseći poklone djeci.

Američki predsjednik Barack Obama s porodicom se nalazi na desetodnevnom odmoru na Havajima, a njegova supruga odgovarala je na telefonska pitanja djece o projektu NORAD. Američka i kanadska komanda otvorile su ovu liniju, kao i web-stranicu noradsanta.org na sedam jezika, a sve to kako bi najmlađi mogli pratiti kuda se to kreće Djed Mraz i gdje će se na svom putu zaustaviti.

"Zdravo, ovo je prva dama Michelle Obama. Kako Vam mogu pomoći?", javljala se majka dvije djevojčice na telefon u petak.

Obama je uvjeravala djecu da NORAD prati Djedicu i da njegov put ide prema planu, javlja AFP.

"Primila sam pozive djece koja su bila vrlo uzbuđena i željela su da znaju gdje je Djed Mraz i kada ga mogu očekivati kod svojih domova. Rekla sam im da će on svratiti kad odu spavati", kazala je prva dama.

Kad je nazvala djevojčica Juliana, Michelle joj je kazala: "Uredu, sad gledam preko jednog radara, to je veliki, ogromni radar i čini mi se da Djed Mraz sada prelijeće Hrvatsku, to je jedan dio Evrope. Mogu ti reći da svih devet irvasa vuku sanjke, koje su pune. To je jako uzbudljivo. Jesi li bila dobra ove godine?"

NORAD prati Djedicu još od 1955. godine, kada je taj projekat prvi put pokrenut. Tada je, naime, u jednim novinama u Coloradu objavljen broj telefona koji djeca mogu pozvati da bi kontaktirala Djeda Mraza, ali je umjesto pravog broja objavljen telefon komande odbrane. Da ne bi razočarali djecu, iz NORAD-a su pokrenuli praćenje Djeda i tako davali odgovore na pitanja djece o njegovoj trenutnoj lokaciji.