Dijagnosticirana joj rijetka bolest
0

Megan Stewart će umrijeti ako se bude češljala

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Većina tinejdžerki uopće ne razmišlja o češljanju svoje kose, bitno je samo da sve bude kako treba i da su spremne za izlazak. Međutim, za Megan Stewart (13) iz Britanije češljanje je pitanje života i smrti.

Ova djevojka ne smije ni pomisliti na to, jer statički elektricitet koji se pojavi kod češljanja jednostavno može "isključiti" njen mozak.

Megan su doktori prije tri godine dijagnosticirali veoma rijetku bolest - sindrom češljanja kose, piše Mirror.

Njena majka Sharon (41) kaže kako je bolest otkrivena kada je svojoj kćerki češljala kosu i kada joj je pozlilo, a zatim su joj poplavile usne. Prizor je bio zastrašujući, kaže Sharon, pa su pozvali hitnu pomoć.

"Bili smo zaista šokirani kada su nam doktori saopćili da naša kćerka ima tu bolest, nikada nismo čuli za to, a i doktori su rekli da su jedva čuli za još jedan ili dva slučaja", kaže Sharon.

Smatra se da je Megan najvjerovatnije dobila ovo oboljenje zbog urođenih komplikacija. Naime, djevojčica ima kilu koja joj gura pluća tako da ne mogu rasti.

Sharon je već tri mjeseca prije poroda primjetila da nešto nije kako treba sa bebom, ali su doktori uspjeli spasiti majku i bebu. Nakon poroda beba je provela 18 mjeseci na liječenju u Kraljevskoj bolnici u Glasgowu.

Megan su doktori nedavno rekli da mora izbjegavati sve što izaziva elektricitet, a ne smije nositi ni odjeću od poliestera.

"Na zabavama se ne smije približavati balonima i strogo mora paziti kakvu odjeću nosi. Ali, ona je vrlo sretna djevojčica. Prkosi svim nedaćama", kaže Sharon.