Zanimljivosti
0

Medvjedić Teddy tjera zlo od Albanaca

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uvjereni da mnoga zla koja dožive potiču od njihovih komšija i rodbine, sujevjerni Albanci na prozore i balkone svojih domova nerijetko kače plišanog medvjedića Teddyja u znak zaštite.

Pohabane igračke, vjeruje se, štite porodice od loše sreće i tjeraju "zle oči". U to je uvjeren i 51-godišnji farmer Sina iz malog sela Kuca, 30 km sjeverozapadno od Tirane.

"Ovo će zaštititi moju kuću od Syri i keq (zlog oka) i otjerati sve zlo koje se neće usuditi da dotakne moju porodicu", kaže Sina novinaru AFP-a.

On smatra da su ga komšije i rodbina ukleli zbog zavisti još u vrijeme kad je pravio kuću. Sad sedam plišanih medvjedića štiti njegov dom i porodicu od katastrofe.

Dvadeset godina nakon pada komunizma sujevjerje u Albaniji cvjeta. Pored plišanih igračaka, za "borbu protiv zala" koriste se i konjske potkovice, crvene zastave i bijeli luk, koji se mogu vidjeti i na luksuznim kućama.

Sve to u komunizmu je bilo nedozvoljeno. Komunistički lider Enver Hoxha, koji je Albaniju decenijama držao u izolaciji, čak je pokušavao da od nje načini prvu ateističku zemlju na svijetu.

Nakon pada tog režima devedesetih godina prošlog stoljeća, Albanci su prigrlili tradiciju ispunjenu sujevjerjem.