Zanimljivosti
0

Meditacija spasila život zakopanom Kinezu

Sarajevo-x.com
Iako je bio puna dva sata zakopan duboko u zemlji, kineski građevinski radnik je ipak uspio preživjeti zahvaljujući meditaciji.

52-godišnji Kinez Wang Jianxin je kopao pet metara dubok jarak na gradilištu u kineskom gradu Ningbo, kada se zid urušio i zakopao ga živog. Kineski budista je uspio preživjeti zahvaljujući meditaciji, udisanjem preostalog zraka ispod njegove sigurnosne kacige.

"Bio sam okrenut leđima prema zidu i nisam vidio da se urušava, dok već nije pao na mene. Odjednom je sve postalo mračno i tek sam tada shvatio šta se desilo. Uspio sam ispred sebe pronaći zračni đep", objasnio je Wang, a prenio britanski The Sun.

"Znao sam da neću imati dovoljno zraka, pa sam se morao opustiti i, zahvaljujući meditaciji, koncentrisati na usporavanje disanja", dodao je kineski građevinski radnik.

Uplašeni radnici su odmah krenuli u akciju spašavanja, te počeli golim rukama kopati, jer nisu htjeli lopatama ozlijediti nesretnog Wanga. Jedan doktor je čak izjavio kako u zatvorenoj prostoriji čovjek inače ne može izdržati duže od pet minuta, te dodao "Čudo je da je preživio, budući da je duga dva sata proveo zakopan".