Zanimljivosti
13

Maximilian ima 10 godina i već studira na fakultetu

FENA
Desetogodišnji Švicarac Maximilian Janisch, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocjenu, moći će da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopćile su univerzitetske vlasti.

Kako prenosi AFP, dječaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedjelje će imati razgovor s profesorom na određenu temu.

Maksimilijanovi roditelji, inače njemački državljani na radu u Švicarskoj, željeli su da sina upišu na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

"Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentiranog studenta u okviru programa 'Eulerovo društo za juniore', koji je namijenjen nadprosječno nadarenim srednjoškolcima", kazao je profesor Michael Hengartner, predsjednik ciriškog Univerziteta.

Maximilian je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje.

Nadprosječno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno s 13-godišnjom djecom.

U nedavnom intervjuu listu SonntagsZeitung, Maximilian je priznao da nema previše drugova.

"Nisam neki specijalista za prijatelje", kazao je on, dodavši da nije lako družiti se s djecom koja su tri godine starija od njega.

"Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gauss (Carl Friederich Gauss, čuveni njemački matematičar koji je umro 1855.)", objasnio je on.

Maximilian vježba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.