Zanimljivosti
30

Matematika nije bauk: U Banjoj Luci promovisan značaj ove kreativne discipline

Piše: M. R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
Manifestacija posvećena nauci – dan matematike, počela je danas u parku Petar Kočić u Banjoj Luci. Cilj ovog događaja jeste promovisanje matematike, uz poruku da ona nije bauk i da se kroz nju uvijek može iskazati kreativnost.

Ministar nauke i tehnologije RS-a Jasmin Komić, ocijenio je ovu manifestaciju kao jedan poseban način za promovisanje matematike.

"Danas nastojimo da prije svega matematiku promovišemo na onaj način koji je poseban. Došli smo da se matematika vidi ne samo u školama, da ukaženo da ona nije bauk, da ukažemo na njen značaj i da pomognemo njen razvoj, te da motivišemo mlade ljude na bavljenje matematikom. Matematika mora da bude i zanimljiva, nastojimo da kroz naše programske aktivnosti pomažemo razvoju ove univerzalne discipline, koja je zaista jedna od ključnih u razvoju nauke uopšte“, rekao je Komić.

On je ovom prilikom citirao riječi matematičara Blaisea Pascala "Jeste teška je, ali ima onu nit koja je najvažnija za čovjeka, a to je onaj kreativni dio njegovog bića“, jer samo na taj način čovjek bude ono što zaista treba da bude - kreator svoga razvoja.

"Ulaganje u nauku je investicija za budućnost. Kroz matematiku možete da iskažete kreativnost“, dodao je Komić.

Studentica treće godine PMF-a Bojana Gastimirović, predstavila je jednu legendu o porijeklu šaha.

"Ovdje imamo priču o porijeklu šaha, kako je podanik jednog imperatora izmislio tu igru, a ovaj mu je za zahvalnost rekao da traži šta god želi. On je tražio zrna pšenice, na prvom polju jedno, na drugom dva i na svakom narednom duplo više. Izgledalo je smiješno, ali kada se preračuna na 64 polju se dobije broj za koji otprilike treba 4 miliona godina u Republici Srpskoj da se proizvede tolika količina zrna. To je geometrička progresija. U tom trenutku da su skupili sva zrna iz cijeloga svijeta ne bi uspjeli da ga isplate“, rekla je Gastimirović.

Učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije Nataša Prodanović, predstavila je nekoliko primjera povezanosti matematike i hemije.

"Danas predstavljamo povezanost matematike i hemije, izvešćemo par eksperimenata i matematički doći do mase. Predstavljamo molekulske grafove, to je još jedna teorija matematike koja je našla primjenu u hemiji, preko toga lakše dolazimo do nekih osobina tog jedinjenja“, rekla je Prodanović.

Organizator ove manifestacije je Ministarstvo nauke i tehnologije RS-a, uz pomoć Prirodno matematičkog fakulteta Banja Luka, Arhitektonsko građevinskog fakulteta Banja Luka, banjalučke Gimnazije, Centra za promociju nauke iz Beograda i kompanije M:tel.