Zanimljivosti
11

Marin Tudor: Moj hobi je jedinstven u regionu

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
Nakon što je u Mostaru 2006. godine završio glumu, Marin Tudor se vratio u grad na Neretvi. Ove sedmice u prostorijama OKC Abrašević predstavio je mostarskoj publici svoj neobični hobi, skulpture napravljena od plastičnih kašičica za kafu.

Marin kaže da ne zna da li se ovo može smatrati umjetnošću, ali je siguran je da jedini na ovim prostorima koji od plastičnih kašičica za kafu pravi skulpture, govori nam ovaj simpatični Splićanin u razgovoru za Klix.ba.

"Sve je počelo 1999. godine kada sam sa jednom prijateljicom sjedio na kafi na splitskoj rivi. Razgovarali smo o uobičajenim temama i promatrali ljude koji su prolazili rivom, a onda sam slučajno zapazio kako moja prijateljica pomoću upaljača savija plastičnu kašičicu od kafe u obliku puževe kućice. Uzeo sam nekoliko tih kašičica u kafiću, kupio upaljač i kad sam došao kući i sam to probao. U tom trenutku shvatio sam da bi se od tog malog komada plastike moglo štošta napraviti", govori nam Marin.

Krenuo je od "puža" a sada pravi skulpture u obliku automobila, bicikla, klupica, stabla i složenijih elemenata. Kaže da su plastične kašičice sav potrebni materijal te upaljač uz pomoću kojeg topite plastiku i savijate je u željeni oblik.

"Te 2002. godine sudbina me je dovela studirati glumu u Mostar i tu sam proveo četri godine jednog novog divnog odrastanja, a tada sam već bio siguran kako ću se pored glume ovim baviti cijeli svoj život. Sve je počelo kako većina stvari počne u životu - sasvim slučajno. Tih prvih dana u Mostaru jedne subote prisjeća se Tudor otišao sam kupiti cijeli paket kašikica od hiljadu komada i od toga dana sam ozbiljno krenuo u ovaj hobi koji već dugo godina traje. Prvo što sam napravio bila je klupica i čovječuljak bez ruku na klupi, kasnije su došli bicikla, stabla a ideje su se razvijale i rasle, a one su svuda oko nas samo ih treba 'uhvatiti' u pravom trenutku", govori Marin.

U budućnosti, kaže, planira napraviti neke velike stvari tipa stolica, bicikl u prirodnoj veličini ili čovjeka koji bi mogao sjesti na klupu u parku.

"Toliko sam zaokupljen svojim hobijem da me prijatelji nerado pozivaju na kafu. Jer čim taknem kašičicu, u glavi mi se počnu rađati svakojake ideje, što se valjda vidi na mom licu, pa ih nikako ne mo­­gu uvjeriti da sam usredotočen na razgovor i da bih doista rado popio kafu", dodaje.

Tudor je imao izložbu u oktobru prošle godine u Splitu, u novembru u Beogradu a sljedeća destinacija je Rijeka.

"Također sam dobio poziv da napravim izložbu u Zagrebu, Mariboru i Sarajevu i nadam se da će se to dogoditi", kaže Marin.

"Zajedničko svim tim izložbama mi je što svugdje nailazim na oduševljenje publike i to od male djece, pa do najstarijih. Najdraže mi je od svega što izložba izaziva osmijeh kod ljudi, a tad sam i ja sretan da mogu u ovim teškim vremenima na trenutak vratiti ljudima osmijeh na lice", kaže Marin Tudor.