Zanimljivosti
3

Maratonac nadimka Morski Pas plivao 51 sat s ciglama teškim jednu tonu

Totalsport
Plivački maratonac Jim Dreyer (49), poznatiji kao Morski Pas, preplivao je američko jezero St. Claire dužine 35,4 kilometra za 51 sat.

Dreyer je svoje putovanje započeo u ponedjeljak ujutro u osam sati, a do obale Detroita stigao je, u srijedu prijepodne u 11:15. Ono najfascinantnije u ovom poduhvatu je činjenica da je 49-godišnji rekorder u različitim disciplinama sve vrijeme plivanja sa sobom vukao 334 fasadne cigle, koje su težile otprilike jednu tonu.

"Želio sam pokazati da ne moramo nužno potonuti s treretom na našim leđima", rekao je okupljenim novinarima i ljudima u Detroitu, ali tek nakon što se izvinio zbog kašnjenja.

Naime, Dreyer je predvidio da će mu za poduhvat trebati otprilike 30 sati, no objasnio je da je zbog jakih valova imao manjih poteškoća.

Spomenimo i da se Dreyer na ovaj poduhvat odlučio kako bi prikupio novac za organizaciju "Habitat for Humanity" (Stanište za čovječanstvo), koja radi na tome da pruži siguran i finansijski pristupačan smještaj ljudima širom svijeta. Dreyer će cigle koje je vukao za sobom staviti na aukciju, a sav novac od zarade ići će u spomenutu fondaciju.