Prodao 24 slike
17

Mali Monet bi uskoro mogao postati milioner

Klix.ba
Kieron Williamson
Kieron Williamson
Devetogodišnji slikarski genij nazvan Mali Monet, uskoro bi mogao postati milioner nakon prodaje 24 slike njegove najnovije kolekcije za više od 316.000 eura.

Kieron Williamson iz Norfolka je svoje pejzaže uspio prodati za samo 15 minuta tokom nedavne prodaje telefonskim i internet kupcima iz cijelog svijeta.

Dječak je jednostavno samo počeo slikati tokom porodičnog putovanja 2008. godine. Prije toga je samo bojio dinosaure koje su njegovi roditelji crtali za njega, no, od tada je postao međunarodna umjetnička senzacija, a neka od njegovih djela su prodata za nekoliko desetaka hiljada eura, piše Daily Mail.

Dječakova djela su prvi put dospjela na tržište u ljeto 2009. godine, kada je 19 njegovih slika prodano na zatvorenoj aukciji.

Tri mjeseca kasnije još 16 njegovih slika je rasprodato po cijeni od 21.500 eura za samo 14 minuta, i to u njegovoj tada tek drugoj izložbi u galeriji Picturecraft. U novembru prošle godine je njegovih desetak slika na izložbi prodato u rekordnih 10 minuta i 50 sekundi za više od 134.000 eura.

Najviša cijena koju je do sada postigao za neku svoju sliku je 53.750 eura za djelo "Mevagissey Harbour in Cornwall", koje je kupila jedna osiguravajuća kompanija. Ranije je dječak sa porodicom živio u iznajmljenom stanu pokraj benzinske pumpe, no, nakon njegovog finansijskog uspjeha preselili su se skupocjenu kuću u slikovitom selu Ludham u Norfolk Broadsu, kraju njegovog umjetnika heroja Edwarda Seaga.

Međutim, talentirani školarac neće imati slobodan pristup svom brzo rastućem bogatstvu sve dok ne postane punoljetan. Do tada će njegovi roditelji, Michelle (39) i Keith (45), štedjeti novac za njega.

Dječakova majka je napisala i knjigu o nevjerovatnom usponu njenog sina do slave u svijetu umjetnosti, pod nazivom "Kieron Williamson Coming to Light - The Remarkable Story of a Child’s Gift to Painting".

"Kritičari su prihvatili da je njegova umjetnost odmakla od umjetnosti naivnog djeteta i sada ga upoređuju sa odraslim kolegama", rekla je dječakova majka.

Mladi umjetnik će potpisivati knjigu svoje majke na otvaranju izložbe sljedećeg petka, na kojoj će biti izloženo više od 100 njegovih slika.

Adrian Hill, direktor galerije Picturecraft, koja organizira izložbu, je rekao da su odlučili prodati većinu slika unaprijed kako bi izbjegli haos na otvorenju.

"Kieronov uspjeh je otišao van svih granica koje inače postiže dječak nadaren za slikarstvo", rekao je Hill.

Kada ga pitaju o njegovom nevjerovatnom uspjehu, dječak se samo nasmije.