Prvi put u 100. godina
0

"Mala sirena" van Danske na Svjetskoj izložbi u Šangaju

FENA
Čuveni danski kip "Mala sirena" u četvrtak je po prvi put u skoro 100 godina "napustio" dok luke u Copenhagenu "krenuo" na put u Šangaj na Svjetsku izložbu gdje će biti centralni eksponat danskog paviljona.

Kip visok 1,5 metara, podignut u čast danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, podignut je kranom i utovaren na pozadinu kamiona tokom ceremonije u danskoj prijestonici.

Tačan red vožnje držan je u tajnosti iz sigurnosnih razloga, ali je planirano da kip bude izložen u danskom paviljonu sedmicu dana prije otvaranja Svjetske izložbe 1. maja.

Privremeni potez kontroverzan je u Danskoj, gdje neki smatraju nepoštovanjem kulturnog blaga njegovo putovanje preko pola planete. Kritičari tvrde da bi vlada trebala poslati repliku kipa u Kinu, što je odbacio Christopher Bo Bramsen, generalni komesar Danske za Expo 2010.

"Zašto slati kopiju kada možemo poslati stvarni kip?", izjavio je on za Associated Press.

Bramsen se pridružio gradonačelniku Copenhagena Franku Jensenu, te zvaničnicima iz danske vlade i kineske ambasade na ceremoniji, koju su pratili plesni i muzički nastupi danskih i kineskih umjetnika.

Stotine osoba koje su se okupile na ceremoniji posmatrale su dok je veliki kran podizao kip oko tri metra u visinu i lagano ga pomjerao iznad njih na kamion.

Broznani kip najpopularnija je danska turistička atrakcija. Kip sirene, djelo danskog kipara Edvarda Eriksena, nije se pomjeralo iz kopenhaške luke otkako je tu postavljeno 1913.

Video instalacija kineskog umjetnika Ai Weiweija zamijenit će "Malu sirenu" do njenog povratka u novembru. Multimedijalno umjetničko djelo također će uključivati prikazivanje kipa uživo iz Šangaja.

U Andersenovoj bajci, sirena je kćerka morskog kralja koja se zaljubi u princa i mora čekati 300 godina kako bi postala ljudsko biće. Bajka je ekranizirana u Disneyevom filmu 1989.

Tokom godina kip su u više navrata skrnavili vandali, sireni je bila odrubljena glava, ofarbana je sprejom i odsječena joj je desna ruka.