Zanimljivosti
0

Makedonija: Ispraznilo se Mavrovsko jezero

SRNA
Mavrovsko jezero
Mavrovsko jezero
U Mavrovskom jezeru u Makedoniji ima dvostruko manje vode za proizvodnju električne energije nego u novembru prošle godine.

U akumulaciji ima 75 miliona metara kubnih vode, a kota vode je za 7,29 metara niža u upoređenju sa istim periodom lani. U zavisnosti od konfiguracije terena, na nekim mjestima voda je spuštena i za više od stotinu metara, piše skopski Utrinski vesnik.

Ovih dana jezero liči na baru, a crkva koja se nalazi na južnoj strani na nekadašnjem Mavrovskom polju i koja je bila pod vodom još dok je punjeno jezero, sada je na suvom i može joj se prići sa svih strana. 

Male rezerve rezultat su nedovoljne količine padavina u ovoj godini, ali i prijevremenog ispunjavanja godišnjeg plana proizvodnje struje. 

Mavrovski hidroenergetski sistem, koji čine hidrocentrale Vrutok, Raven i Vrben u novembru su prebacile godišnji plan proizvodnje za dva posto.

Zbog hladnoće i povećanih potreba za električnom energijom hidrocentrale rade punim kapacitetom proizvodeći dnevno dva do tri miliona kilovatčasova električne energije.

Stručnjaci upozoravaju da će rezerve vode biti potrošene za mjesec dana ako proizvodnja bude nastavljena ovim tempom.