Proslava u Tiergartenu Schönbrunn
0

Majmunica Nonja slavi 35. rođendan

Sarajevo-x.com
Majmunica Nonja
Majmunica Nonja
Orangutanka Nonja, jedna od najpoznatijih stanovnica najstarijeg zoološkog vrta na svijetu, bečkog "Tiergarten Schönbrunn“, danas proslavlja svoj 35. rođendan. Nonja se proslavila kao slikarka i prvi majmun na svijetu sa svojim Facebook profilom.

Nonja je rođena 21. aprila 1976. godine u Zoološkom vrtu Schönbrunn, a njeno ime na malezijskom znači "Mala djevojčica“. Iako je odrastala uz majku, Nonju su morali nadohranjivati mlijekom. Devedesetih godina se oprobala u slikanju i uradila 250 slika koje su prodavane i za cijene do 2.000 eura. Galerija Nonjinih slika smještena je u kafiću "Atelier Nonja“ u sklopu zoološkog vrta.

 U centar pažnje ponovo je dospjela u decembru 2009. godine kao prvi majmun s Facebook profilom. U sklopu jedne marketinške kampanje, Nonji je poklonjena digitalna kamera u plastičnoj kutiji. Iz kamere je nakon svake fotografije, koju je popularna orangutanka sama načinila, kao poklon izlijetala grožđica. Nonjine fotografije su objavljene na njenom Facebook profilu gdje ima preko 77.000 obožavalaca iz cijeloga svijeta.