Zanimljivosti
4

Majmuni godinama pamte događaje, baš poput ljudi

Klix.ba
Veliki čovjekoliki majmuni pamte događaje koji su se desili godinama ranije, baš poput ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Kao i kod ljudi, podsjetnik na nešto što se desilo u prošlosti može potaknuti čitav niz sjećanja kod čimpanzi i orangutana.

Naučnici su grupu majmuna podvrgli nizu eksperimenata tokom trogodišnjeg perioda, u kojem su morali pronaći skrivene alatke koje su mogli iskoristiti kako bi dohvatili hranu.

Suočeni sa identično namještenim prostorijama i kutijama u kojima su alatke bile sakrivene, majmuni su odmah znali šta da rade i trebalo im je samo nekoliko sekundi da pronađu alat. Druga grupa majmuna, koja nije imala ranijeg iskustva, ostala je zbunjena.

Kompleksnost i brzina prisjećanja majmuna bile su iznenađujuće za naučnike čija su otkrića objavljena u časopisu Current Biology.

"Bila sam iznenađena otkrićem da oni, ne samo da su se sjetili događaja od prije tri godine, već su to učinili veoma brzo. To pokazuje da oni nisu samo hodali po prostorijama i iznenada vidjeli kutije, pa potražili alat. Vjerovatnije je da su se sjetili događaja, što ih je potaklo da direktno potraže alat", kaže Gema Martin-Ordas, voditeljica studije sa Univerziteta Aarhus u Danskoj.

Čimpanze i orangutani učestvovali su u brojnim eksperimentima ovog istraživačkog tima, a glavno otkriće bilo je to da su u stanju razlikovati brojne slične događaje sa istim ljudima, zadacima i mjestima.