Velika Britanija
0

Mačka Blackie uskoro navršava dvadeset četiri godine

Sarajevo-x.com
Mačka Blackie će uskoro navršiti dvadeset četiri godine, ali je još uvijek jaka i prvi je kandidat za najstariju mačku u Velikoj Britaniji, piše "Daily Mail".

"Nju i njenog brata sam nabavio kada su imali samo nekoliko sedmica. Tada sam imao dvadeset pet godina. Oboje su imali smeđu pjegu na krznu, pa smo ih nazvali Blackie i Tan. Blackie više ne može loviti, ne vidi u mraku, a kada je četkam, obično se ne može stajati. Uprkos tome, odlučna je i jaka", rekao je njen ponosni vlasnik Quentin Shaw (49).

Mačak Tan je uginuo kada ga je udario automobil. Bio je star pet godina. Blackie je preživjela jako dugo zahvaljujući brizi njenih vlasnika i dobroj ishrani. Početkom sljedeće godine, tačnije 24. januara, ova mačka će napuniti dvadeset četiri godine. Dvadeset četiri mačije godine su jednake 118 ljudiskih godina.

Vjerenica njenog vlasnika, Kim Lanham (49) vjeruje da će mačka živjeti još dugo.

"Mislim da životinje mogu živjeti dugo ako su voljene. Blackie je dio naše porodice. Društvena je i voli da se igra. Nekoliko puta je bila u teškom stanju, ali svaki put kada se vrati od veterinara, brzo se oporavi. Pravi je borac", rekla je Lanhamova.

"Još uvijek ni jedna mačka nije rekorder po starosti, Razgovarat ćemo sa vlasnicima Blackie", rekao je zvaničnik Ginisove knjige rekorda Damian Field.

On je rekao da Blackie mora imati dokaze o svojoj starosti. Najstarija britanska mačka koja se zvala Hestia je uginula u septembru u Cheshireu. Imala je dvadeset jednu godinu i jedanaest mjeseci.

Prosječan životni vijek mačaka je šesnaest godina, a najstarija mačka na svijetu je imala čak trideset osam godina i živjela je u Teksasu.