Zvornik
0

Lovac pronašao okamenjenu morsku zvijezdu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lovac Milisav Hajduković iz Kitovnica, opština Zvornik, pronašao je na lokalnom putu prema ovdašnjoj lovačkoj kući okamenjenu morsku zvijezdu. Hajduković je rekao novinarima da je idući putem primjetio neobičan, ali pravilan oblik u kamenu.

"Uzeo sam budak i pažljivo komad po komad počeo skidati od ovog predmeta i kada sam završio uklanjanje naslaga i kamena našao sam se u čudu - bila je to morska zvijezda", kaže Hajduković.

Ističući da nije mogao vjerovati šta je pronašao, pa se počeo indirektno raspitivati odakle na ovom području morska zvijezda, Hajduković je dodao da su mu rekli da je navodno ovdje bilo Panonsko more, o čemu je i sam ponešto znao.

Hajduković je podsjetio da je tog dana uređivao prilaze oko lovačke kuće i prihranjivao divljač, zbog čega je sa sobom nosio i neophodnu opremu.

Rajko Avramović, penzionisani radnik zvorničke Muzejske zbirke, rekao je da nije neobično što je u ovim krajevima pronađena morska zvijezda.

"U sprudovima nekadašnjeg Panonskog mora u više slojeva nalaze se ostaci okamenjenog života - puževi, školjke, morske zvijezde i drugi fosili ondašnjeg vremena", pojasnio je Avramović.

On je podsjetio da se od svih geoloških slojeva najviše fosilnih ostataka nalazi u slojevima jure u vremenskom rasponu od 180 do 135 miliona godina, dodavši da se u tim slojevima nalaze uglavnom fosilni ostaci na području zvorničke opštine.

Na ovim prostorima, kaže on, prilikom rudarskih iskopavanja još u Rimsko doba, između 1. i 5. vijeka u zvorničkim naseljima Dardagani i Cer u slojevima podzemnog i površinskog kopa pronalaženi su ostaci korala, školjki puževa i drugih mekušaca.

Ističući da su te ljušture milionima godina polako postojale okamenjena tijala, Avramović je rekao da se cijeli život bavio ovim istraživanjima i da zvorničko područje spada među najbogatije sa fosilnim ostacima nekadašnjeg životinjskog svijeta Panpnskog mora.

"Trebalo bi temeljnije i ozbiljnije pristupiti ovim istraživanjima, obezbjediti neophodna sredstva, i raditi na stvaranju bogatije zbirke fosilnih ostataka mekušaca iz perioda koji nudi dokaze o postojanju raznih oblika života iz vremna koje još nije dovoljno istraženo", rekao je Avramović.