Sve ih je više
0

Los Angeles u strahu od bijesnih šišmiša

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kao da prijetnja od zemljotresa, požara, kao i pojava u javnosti bez šminke ili urednog odijela nije dovoljna stanovnicima i slavnim osobama u Los Angelesu - sad zdravstveni radnici upozoravaju na neobično veliki broj bijesnih šišmiša u LA-u, piše "Daily Mail".

Prema tamošnjem odjelu za javno zdravstvo, 21 šišmiš s bjesnilom pronađen je u Los Angelesu ove godine, što je više nego dvostruko od prosjeka u posljednjih 10 godina.

Direktor odjela, Jonathan Fielding, je rekao kako su razlozi ovog porasta nejasni.

'Bez obzira na to, važno je da svi stanovnici razumiju potencijalne opasnosti kojima su izloženi oni i njihovi kućni ljubimci, budući da je većina tih bijesnih šišmiša pronađena oko ili u domovima", rekao je on.

Pozvao je roditelje da posebno povedu računa o djeci, te da kućne ljubimce također drže na oku.

Bjesnoća je ozbiljna virusna bolest koja utječe na centralni nervni sistem i može uzrokovati oboljenje mozga i smrt. Liječnici ističu slučaj žene koja se nakon ugriza šišmiša morala liječiti od bjesnoće.

Fielding je naveo i kako su se nedavno dva psa i mačka igrali sa živim, bijesnim šišmišima, te je napomenuo da bi vlasnici morali eutanazirati svoje ljubimce ukoliko bi ih šišmiši ugrizli.