Zanimljivosti
16

Lobanja na Marsu? Ne, to je vjerovatno samo još jedan obični kamen

Klix.ba
Kamenje na planeti Mars postala je obavezna zanimacija za entuzijaste koji tamo žele pronaći tračak civilizacije. Ipak, naposljetku se uvijek uspostavi da je kamenje samo – kamenje.

Najnoviji slučaj odnosi se na stijenu koja neodoljivo podsjeća na ljudsku lobanju. Iako je fotografija načinjena prije nekoliko godina, digitalna prilagodba učinila je da ona opet postane jednom od najzastupljenijih tema ljubitelja "malih zelenih".

Zaljubljenici u svijet NLO-a i otmica vanzemaljaca tvrde kako su šanse da je riječ o lobanji humanoidnog bića skoro 80 posto, a takva stajališta mogu se pronaći na sajtovima kao što je UFO Sightings Daily.

Naravno, zvaničnici NASA-e i ozbiljni stručnjaci ne žele ni da se bave ovim pitanjem, a najhrabriji izlaze sa stajalištem da je riječ o "provjerenom kamenu". Ovo je samo još jedan od slučajeva gdje se zbog igre sjene neživi objekti prepoznaju kao siluete ili lica živih ili nekada živih organizama.

Stručnjaci kažu da je taj fenomen lako objasniti jer ljudski mozak gotovo momentalno prepoznaje crte lica, uključujući i nežive objekte.

Fotografiju je načinio rover Spirit sa kojim je NASA izgubila kontakt još prije četiri godine.