Zanimljivosti
20

Ljudi kao hrana za drveće: Budućnost sahranjivanja je u isto vrijeme bizarna i poetična

Klix.ba
Dva italijanska umjetnika razvijaju pomalo bizaran, ali u isto vrijeme i sasvim prirodan način sahranjivanja ljudi.

Naime, tijelo preminulog bi se smjestilo u veliku kapsulu koja bi se potom zakopala, a iznad koje bi bila zasađena mladica drveta. Dizajneri Anna Citelli i Raoul Bretzel svoju ideju zovu "Capsula Mundi", a objašnjavaju je kao htijenje da se današnja groblja racionalizuju i pretvore u ugodnija i prirodnija mjesta.

Oni se nadaju da će jedoga dana njihov koncept postati općeprihvaćen te da će time groblja biti pretvorena u svete šume.

"Smrt je misteriozan, delikatan i neizbježan korak. Mrtvi ne smiju biti samo tehnički problem i njihovo zakopavanje ne smije biti tabu tema", kažu Citelli i Bretzel.

Koristeći 100 posto biorazgradivu plastičnu kapsulu baziranu na škrobu, tijelo umrlog bi bilo postavljeno u položaj fetusa prilikom čega bi sve podsjećalo na jedno veliko sjeme iz kojeg bi tek zasađeno drvo crpilo potrebne sastojke za razvoj.

Drvo bi, u tom slučaju, raslo zahvaljujući tijelu umrlog što bi posljedično stvorilo posebnu vezu njegove porodice i prijatelja sa biljkom koja će u sebi sadržavati "životnu energiju" preminulog.

Nažalost idejnih tvoraca, italijanski zakoni zasad neomogućavaju ovakav način sahranjivanja pa će se privremeno zadovoljiti drugim najboljim načinom - kremiranjem i postavljanjem pepela u biorazgradivu kapsulu.

S druge strane, zakoni u drugim evropskim državama mogli bi pospješiti ovakav vid opraštanja od najmilijih.