Popustila ih euforija
0

Ljubitelji Harryja Pottera napuštaju svoje sove

Klix.ba
Stotine sova kućnih ljubimaca je napušteno, a još mnogo više ih je nelegalno pušteno u divljinu gdje će uginuti od gladi, nakon što je ljubitelje filmova o čarobnjaku Harryju Potteru popustila euforija.

Stotine sova, koje su obožavatelji kupovali kao kućne ljubimce, su sada napuštene. Prihvatilišta za životinje širom Velike Britanije su puna ovih ptica. Strahuje se da ih je mnogo više nelegalno pušteno u divljinu, gdje će najvjerovatnije uginuti od gladi.

Dok su se filmovi o Harryju Potteru prikazivali, potražnja za sovama kućnim ljubimcima je porasla mnogostruko zbog Hedwige, Harryjeve sove.

Međutim, ovim pticama, koje žive i do 20 godina, je potrebno mnogo pažnje, a čini se da je mnogim vlasnicima dosadilo svakodnevno čišćenje izmeta i perja.

''Prije filmova o Potteru, u prihvatilištu za životinje sam imala šest sova, a sada ih imam 100. I to sve zahvaljujući Harryju Potteru", rekla je Pam Toothill iz Centra za sove u Corwenu, koji se nalazi na sjeveru Velsa.

Čuvanje sove kao kućnog ljubimca je sasvim legalno i nije potrebna nikakva licenca. Međutim, ukoliko neko nelegalno pusti sovu u divljinu, može dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci ili novčanu kaznu od 5.000 funti, piše Mirror.

Ovaj slučaj podsjeća na slučaj iz 1990-ih godina kada je zbog crtanih filmova o Ninđa kornjačama nastala pomama za ovim kućnim ljubimcima, koje su kasnije bacali u rijeke, kanale i jezera.