Uspješna operacija
0

Ljekari dječaku zalijepili venu superlijepkom

Sarajevo-x.com
Maleni Alfie rođen je s rijetkom malformacijom nazvanom Galenova vena. Prijetio mu je zastoj srca i ljekari su ga morali operisati kad mu je bilo samo sedam dana.

Kako bi zaustavili krvarenje ljekari su morali malenom Alfiju venu zalijepiti superlijepkom. Naime, ljekari su odmah upozorili roditelje malog Britanca da je operacija veoma rizična. Morali su ugraditi kateter kroz njegove prepone, pa do dječakovog srca i mozga.

Londonski ljekari su roditeljima također kazali kako nikada nisu uspjeli izvršiti takvu operaciju na bebi. Ranije je pokušavano, ali nijedna beba nije preživjela. No, maleni Alfie jeste. Ljekari su uspjeli da kroz kateter debljine ljudske dlake zalijepe dječakovu arteriju superlijepkom.

"Pravo je čudo to što je Charlie preživio. Nismo vjerovali da će uspjeti, no on je pravi mali borac", kazala je ponosna majka Alyssa, prenosi The Sun.

Iako je tada imao samo sedam dana Alfie je izvrsno podnio iznimno tešku operaciju. Pet mjeseci nakon toga dječak je imao još jednu operaciju koja je uspješno prošla i sada je Alfie zdrava devetomjesečna beba.

Inače, Alfiev brat blizanac, Charlie, nije imao nikakvih komplikacija.

Takozvana Galenova vena je rijetka malformacija, no kada se javi uzrokuje oteklinu na mozgu koja je opasna po život.