Zanimljivosti
34

Lisa Grant i Alex Pelling 61. put izgovorili "da" i to u Prijedoru

SRNA
Britanci Lisa Grant i Alex Pelling vjenčali su se danas u Prijedoru 61. put, nakon što su se prethodno u 60 različitih gradova u 44 države širom svijeta vjenčali po lokalnim običajima.

U grad na Sani mladi engleski par doveo je ovdašnji fotograf Goran Ćuk, koji im je danas bio kum.

Ćuk je nakon vjenčanja izjavio da je sve proteklo u najboljem redu i po planu, bez ijednog propusta ili omaške. "Imao sam tremu. Dugo smo ovo planirali i organizovali. Mislili smo da će bar negdje zaškripati, ali to se nije desilo. Zato smo presretni", rekao je Ćuk novinarima u Prijedoru.

On je dodao da je prije godinu dana na internetu vidio prilog BBC-a o ovom neobičnom paru, te je odlučio da ih pozove da se vjenčaju i u Prijedoru, na šta su oni pristali poslije 11 mjeseci prepiske.

Stari svat Goran Vranješ sa kolegama motociklistima predvodio je svatovsku kolonu.

Mladenci su bili obučeni u tradicionalne srpske nošnje, a glumci Pozorišta Prijedor Dean Batoz i Vanja Ševo odigrali su uloge oca i djevera prilikom izvođenja lažne mlade i kupovine prave.

"Oko 200 ljudi, što zvanica, što naših sugrađana slučajnih prolaznika, prisustvovalo je činu vjenčanja. Mladoženja je iz prvog pokušaja vazdušnom puškom pogodio jabuku na krovu jednog restorana, dok je mlada kupljena lažnim eurima i markama", rekao je stari svat Goran Vranješ.

On je dodao da su svi, koji su bili u organizaciji ovog neobičnog događaja, radili volonterski, uključujući i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Doktor Mladen Stojanović", koje je uveličalo svadbeno slavlje.

"Ljudi na ulicama su bili veoma radoznali. Svi su htjeli mladencima pokazati dobrodošlicu. Zbog tog poznatog potkozarskog gostoprimstva mladenci su nas pozvali da budemo njihovi gosti u Velikoj Britaniji", rekao je Vranješ.

Mlada Lisa Grant rekla je da je najveću trema imala oko toga da li će mladoženja uspjeti da pogodi jabuku i da je poslije prebaciti preko Motela "Le Pont", gdje je organizovana i svadba i zabava.

"Svako dosadašnje vjenačenje je drugačije i posebno po nečemu od svih ostalih", dodala je Lisa.

Mladoženja Alex Pelling rekao je da je veoma sretan i da je jako uživao u pravoslavnim običajima vjenčanja. "Ceremonija je bila divna i osjetili smo toplu dobrodošlicu, a i lokalni običaji su nam se svidjeli", istakao je Pelling.

Neobični mladenci namjeravaju imati ukupno 80 vjenčanja, nakon čega će izabrati jednu lokaciju gdje će organizovati "pravo" vjenčanje i svadbu, na koju će biti pozvani i učesnici svih prethodnih vjenčanja.

O vjenčanjima mladih Britanaca širom svijeta izvještavaju brojni lokalni i svjetski mediji.